Avstrijska smučišča že odpirajo svoja vrata!
Želite uživati na raznolikih, odlično urejenih smučarskih progah, v zabavnih snežnih parkih, poskusiti kajtanje na snegu, plezanje po zaledenelih slapovih ali se odpraviti na turno smučanje po nedotaknjenih strminah? Potem je Avstrija prava destinacija za vas!
Bili so časi, ko se je zima začela 21. decembra. Dandanes se začne veliko prej in vedno znova: v okviru neštetih ski openingov, na katerih smučarske regije Avstrije ter ljubitelji zimsko-športnih aktivnosti proslavljajo začetek smučarske sezone. Številna smučišča so že oktobra odprla svoja vrata, druga še čakajo na prvi sneg. Nekatera obratujejo do pozne pomladi , druga – ledeniška – tekom celega leta. V Avstriji najdemo več kot 800 zimsko-športnih krajev , ki nudijo pisano paleto aktivnosti in doživetij. Da bi vam nekoliko olajšali izbiro, smo v nadaljevanju pripravili nekaj skrivnih namigov za letošnjo zimo.
Že tik za mejo zagotavlja Koroška vrhunsko ponudbo zimskih doživetij. Smučarske navdušence pričakujejo smučišča z odlično urejenimi progami, zagotovljenim snegom in brez čakalnih vrst. Ledenik Mölltal, Osojščica/Gerlitzen in Tromeja ter Katschberg so le nekatera izmed njih. Skrivni namig za ljubitelje turnega smučanja in zimskega pohodništva je naravni park Dobrač, smučarji tekači pa bodo navdušeni nad beljaško areno Alpen, kjer se svoji strasti lahko predajajo tudi pod reflektorji.
Smučišče Hochpustertal na Vzhodnem Tirolskem očara z obilico naravnega snega in osupljivim pogledom na Dolomite. Najbolj drzni se lahko odpravijo na dve zahtevni dolinski progi ali pa se odločijo za prosto smučanje v globokem snegu. Tu se nahaja tudi hotel Dolomiten Residenz****S Sporthotel Sillian, ki vabi s privlačno ponudbo za družine. Großglockner Resort Kals-Matrei je največje smučarsko območje Vzhodne Tirolske. Neposredno ob zahtevni dolinski progi se razprostira počitniški kompleks Gradonna****S Mountain Resort s hotelom 4* in 41 počitniškimi hišicami, ki v skladu s sloganom „Ski in – Ski out“ omogočajo, da se zimski navdušenci neposredno iz postelje odpravijo na najboljše bele strmine.
Avstrija nudi neskončne smučarske užitke.
© Österreich Werbung
NAJMANJŠI smučarski junaki v Avstriji NAJBOLJ uživajo.
© Tourismusregion Katschberg Rennweg, fotograf Franz Gerdl.
Zima v Avstriji … je spektakularna!
© Österreich Werbung, fotograf J. Mallaun.
Med Arlbergom in Kitzbühelskimi Alpami bije avstrijsko smučarsko srce še posebej hitro! Tu leži regija Zillertal, ki nudi s smučarskimi središči Hochfügen, Hochzillertal in Spieljoch skorajda neskončne, odlično urejene smučarske proge, 47 najsodobnejših žičniških naprav, nedotaknjene strmine za ljubitelje prostega smučanja in zabavne snežne parke. Nedaleč stran, ob jezeru Achensee, se razprostira naravni rezervat Karwendel, kjer se lahko gostje skupaj z izkušenimi čuvaji podajo na organiziran pohod po sledeh divjih živali.
Zimske športne navdušence, ki iščejo popestritev in nove izzive, pričakujejo na smučiščih Hochkar in Lackenhof v Spodnji Avstriji razburljive proge z grbinami, skakalnicami in ostrimi zavoji. Še več adrenalinskih užitkov zagotavljata Freesports Arena Dachstein Krippenstein v Zgornji Avstriji in Absolut Park v salzburškem Wagrain-Kleinarlu, ki velja za največji snežni park v Evropi. V salzburškem Obertauernu gostje s priljubljenimi snežnimi kolesi osvajajo zasnežena pobočja, največji hiti zadnjih let pa so turno smučanje, kajtanje na snegu in ledno plezanje.
Pozabiti pa ne gre niti novih, ekskluzivnih ponudb, ki smučarskemu oddihu dajejo še dodaten čar. „Early morning skiing“ na primer. Smučanje ob sončnem vzhodu omogoča gostom, da se na vse zgodaj zjutraj spustijo po sveže pripravljenih progah in v skorajda nedotaknjen sneg zarišejo prve sledi. Gostje v predarlskem Montafonu se lahko odpravijo na jutranji smučarski izlet, na katerem preizkusijo sveže pripravljeno dolinsko progo HochjochTotale. Salzburško smučišče Großarl vabi s ponudbo Skikeriki, koroški Bad Kleinkirchheim pa v sklopu ponudbe Early Morning Skiing nudi smučanje z legendarnim avstrijskim smučarjem, sicer pa domačinom Franzem Klammerjem.
Avstrija je tudi pravi smučarski raj za družine. Številna smučišča so za najmanjše smučarske junake pripravila privlačne ponudbe. Na 8 smučarskih območjih na Koroškem in Vzhodnem Tirolskem, ki jih povezuje smučarska vozovnica Ski)Hit Osttirol, smučajo otroci do 6. leta starosti brezplačno, otroci in najstniki do 18 let pa so deležni 50 % popusta. Murau Kraischberg omogoča v sklopu ponudbe »Family Days« brezplačno smučanje za otroke do 15. leta starosti ob spremstvu enega izmed staršev. Odlično kombinacijo športno obarvanih in sproščujočih družinskih počitnic nudijo počitniški parki Landal Ski Life. Navdušuje tudi ponudba na Tirolskem, kjer 18 smučarskih šol s preverjeno kakovostjo, med drugim v znamenitem Pitztalu, seznani najmanjše goste s prvimi smučarskimi koraki in poskrbi za veliko zabave tudi izven smučarskih prog.
To pa še zdaleč ni vse! Avstrija nudi nešteto možnosti za nepozabna dozivetja na snegu! Več informacij je na voljo na spletni strani www.austria.info.
Regijo Wagrain-Kleinarl je že pobelil prvi sneg.
© Bergbahnen Wagrain.
Kjer so deskarji in smučarji v prostem slogu, tam je vedno zabava.
© Österreich Werbung, fotograf Wolfgang Zajc.
Sprostitev na snegu, ki traja in traja in traja …
© Region Villach Gerlitzen Alpe
Želite prejemati sveže informacije o počitniški deželi Avstriji in biti pravočasno obveščeni o ekskluzivnih ponudbah, popustih in nagradnih igrah? Prijavite se na e-novice in doživite vašo zimsko pravljico!
X