';
Avstrija – smučanje in zabava vse dni v letu
Smučišča na ledenikih zagotavljajo sneg tudi v sezonah, ko ga ne zapade veliko. Po zaslugi višinske lege je smučanje tam možno tudi v spomladanskih in poletnih mesecih, ponekod celo vse dni v letu. V nadaljevanju smo za vas zbrali nekaj skrivnih namigov iz Avstrije.
Mokrine/Nassfeld, Koroška
Mokrine so sinonim za sonce. Poleg sonca vas tukaj čaka še 110 km odlično prepariranih, raznolikih smučarskih prog, ena najdaljših osvetljenih smučarskih prog v Alpah (2,2 km), skoraj 8 km dolga smučarska proga v dolino, območje za prosto smučanje in snežni park. Smučišča bodo obratovala tudi med velikonočnimi prazniki. Višinska lega: od 610 m do 2.200 m. Nočna smuka vsako soboto.
Nassfeld/Mokrine.
© Kärnten Werbung / Steinthaler.
Schladming/Dachstein, Štajerska
V Schladmingu vas pričakujejo nepozabna smučarska doživetja in idiličen gorski svet. Smučarsko območje prepriča z odlično infrastrukturo, ki je bila leta 2013 v okviru svetovnega prvenstva v smučanju dodatno nadgrajena. Znamenita »Vier-Berge-Skischaukel« povezuje štiri gore: Reiteralm, Hochwurzen, Planai in Hauser Kaibling. Eden od vrhuncev je zagotovo tekma svetovnega pokala v nočnem slalomu za moške. Na ta dan Schladming preplavi deset tisoč smučarskih navdušencev, ki pridejo stiskat pesti za svoje smučarske zvezde. Kdor slavi zmago v Schladmingu, se vpiše med smučarske legende. Višinska lega: od 745 m do 1.894 m. Sneg zagotovljen.

St. Anton am Arlberg.
© Tirol Werbung / Josef Mallaun.
Arlberg, Tirolska/Predarlska
Arlberg velja za »zibelko smučanja«. Tamkajšnje smučarske šole štejejo med najboljše na svetu, kraji kot so St. Anton, Lech, Zürs, St. Christoph, Stuben, Warth, Schröcken in Klösterle/Sonnenkopf pa med najboljše smučarske kraje v Evropi. To smučarsko območje je pravi raj tako za izkušene smučarje in deskarje kot tudi za začetnike: 340 km smučarskih prog, 200 km terena za variantno smučanje po celcu, več kot 94 vlečnic in gorskih žičnic. Tukaj vas čakajo raznolika doživetja: fun parki, gurmanske gorske restavracije in proge za nočno sankanje. Višinska lega: od 1.300 m do 2.811 m.
Ischgl.
© Österreich Werbung / Josef Mallaun.
Ischgl, Tirolska
Ischgl je smučarsko območje, ki s svojimi progami v Silvretta-Areni, restavracijami in zabavno ponudbo vsako leto postavlja nova merila. Z 240 km smučarskih prog in več kot 40 modernimi žičniškimi napravami šteje med največja strnjena smučarska območja na Tirolskem in brez dvoma tudi med najbolj renomirana smučarska območja v Evropi. Višinska lega: od 1.377 m do 2.888 m. Smučišča obratujejo vse do maja. Sneg zagotovljen. Nočna smuka možna v Seeju in Galtüru.
Pitztal, Tirolska
Smučarsko območje Rifflsee je povezano z ledeniškim smučarskim območjem in ponuja obširne smučarske proge v skupni dolžini 40 km ter omogoča smučanje vse od septembra do maja. Namig: žičnica Wildspitzbahn goste popelje na vrh Hinterer Brunnkogel (3.440 m), kjer se nahaja najvišje ležeča kavarna v Avstriji z lebdečo teraso. Višinska lega: 1.640 m do 3.440 m. Smučišča obratujejo do maja. Nočna smuka in nočno sankanje sta možni v smučarskem središču Fendels.
Ledenik Pitztal.
© Österreich Werbung / Ascher.
Stubai, Tirolska
Ledenik Stubaier Gletscher velja za največje ledeniško smučarsko območje v Avstriji. Tukaj trajajo smučarske radosti vse do junija. V ledeniškem območju se razprostira skupno 62 km smučarskih prog, v celotnem smučarskem območju pa jih je skupno 95 km. Razgledna ploščad »Top of Tyrol«, ki leži na višini 3.210 m odpira pogled na velikansko alpsko panoramo in ponuja čudovit 360° panoramski razgled na tirolski gorski svet. Smučarsko središče Stubai poleg smučanja in deskanja ponuja številne možnosti za aktivnosti kot so sankanje, tek na smučeh in ledno plezanje. Višinska lega: 960 m do 3.210 m. Nočna smuka je možna v Mildersu.

Razgledna ploščad Stubaital.
© Österreich Werbung / Wolfgang Zajc.
Hintertux, Tirolska
Ledenik Hintertuxer Gletscher je edinstven, saj je edino celoletno smučarsko območje v Avstriji. Ponuja več kot 60 km smučarskih prog z naravnim snegom, panoramsko teraso na višini 3.250 m, moderne smučarske naprave in 12 km dolgo smučarsko progo. Poleg odličnih pogojev za smučanje obiskovalce čaka ledena palača iz naravnega ledu na višini 3.200 m ter jama Spannagelhöhle. Navdušilo pa vas bo tudi cemprinovo žganje, ki vam ga postrežejo v smučarskih kočah. Višinska lega: od 1.500 m 3.250 m.
Silvretta Montafon, Predarlska
V smučarskem območju Silvretta Montafon smučarje, deskarje, freeriderje, freestylerje in dopustnike na wellness oddihu pričakujejo prav posebna doživetja. Poleg smučanja jih namreč čaka še mnogo drugih aktivnosti: nočno sankanje, večeri narodne glasbe v gorskih kočah, gorski zajtrk in pohodi z baklami. Višinska lega: do 2.430 m. Smučišča obratujejo tudi pozno pomladi.
Obertauern, Solnograška
V čudovitem solnograškem gorskem svetu trajajo smučarske radosti vse do pomladi. Čaka vas več kot 100 km raznolikih prog, ki so primerne za aktivne športnike kot tudi za začetnike. V smučarskem območju Obertauern ne potrebujete avtomobila, saj ste od smučarskih prog vedno oddaljeni le nekaj minut. Višinska lega: 1.630 m do 2.315 m. Smučišča obratujejo do začetka maja. Sneg zagotovljen. Možna tudi nočna smuka.
Sölden.
© Österreich Werbung-Peter Burgstaller.
To pa še zdaleč ni vse. Avstrija nudi nešteto možnosti za nepozabna zimska doživetja! Več zanimivih informacij in skrivnih namigov je na voljo na spletni strani Avstrijske turistične organizacije Österreich Werbung.
NE SPREGLEJTE: Avstrijska turistična organizacija je pripravila nekaj atraktivnih ponudb za smučarsko sezono 2016/2017. Preverite jih tukaj.


X