NEDOTAKNJENE GORE
S sedla Sella Nevea (Na Žlebeh) vas sodobna gondolska žičnica Prevala popelje do sedla Golovec na 2.133 metrih nadmorske višine, pred sedlom Prevala; gre za svojevrstno doživetje, med katerim boste gotovo uživali v čudovitih razgledih na divjo in nedotaknjeno naravo.
Turno smučanje blizu Sella Nevee. ©Pentaphoto
Turno deskanje blizu Sella Nevee. ©Pentaphoto
Pred kratkim urejena čezmejna povezava obiskovalcem omogoča, da uživajo v 360 stopinjah razgleda na goro Kanin, smučarji pa se lahko preizkusijo na 15 kilometrih povezanih smučišč v Sloveniji in Italiji z isto smučarsko vozovnico, ki jo lahko kupijo bodisi na slovenski kot tudi na italijanski strani. Priložnost torej, ki je ne gre zamuditi!
Pustolovščin željni se lahko spustijo po vznemirljivem celem snegu; pobočja Livinal Lunca namreč ponujajo čudovite spuste izven urejenih prog po nekaterih označenih poteh različnih težavnostnih stopenj. Sodobne žičnice vas hitro pripeljejo do izhodišča, ob izteku smučišč pa je organizirano učno središče ARTVA (Lavinska žolna), namenjeno usposabljanju ob pomoči izkušenih gorskih vodičev in učiteljev smučanja. Za Sello Neveo, ki leži v kotanji med Kaninom in Montažem, na območju, znanem tudi kot "ledenik Furlanije Julijske krajine", ta novost nedvomno predstavlja dodano vrednost. To priljubljeno smučarsko središče v deželi Furlaniji Julijski krajini pa se lahko tudi sicer pohvali z dolgoletno tradicijo, da kot zadnje zapre vrata zimske sezone, tako da lahko ljubitelji smučanja tam uživajo še ob zgodnjepomladnih koncih tedna. Ljubitelji teka na smučeh bodo prišli na svoj račun na krožni progi Prevala dolžine 1,5 km, ki se vije po istoimenski kotanji.
Vrhovi okoli Kaninskega sedla. ©Matteo Pittini
Seveda pa ostaja Sella Nevea še vedno prizorišče neokrnjene narave, ki vedno znova jemlje dih, pravi raj za ljubitelje naravnega okolja. Ni namreč naključje, da si jo alpinisti izbirajo za najrazličnejše odprave. Tisti, ki dajejo prednost športnemu in alpinističnemu duhu pred mondenostjo in posvetnim okrasjem smučanja, bodo v Selli Nevei gotovo našli nekaj zase!
Sella Nevea. ©Andrea Piussi
V Selli Nevei pa se zabavajo tudi najmlajši, saj je prav njim namenjen Pustolovski park Sella Nevea, po predhodni rezervaciji odprt tudi pozimi. Park ponuja pet akrobatskih poti z naraščajočo stopnjo zahtevnosti, kjer lahko povsem varno za trenutek postanete Tarzan, ko se med krošnjami dreves po brveh, kablih, tibetanskih visečih mostovih, škripcih in lianah vzpenjate ali spuščate z ene viseče ploščadi na drugo.
Ljubitelji narave pa ne pozabite, da se Deželni naravni park Julijskih Predalp razprostira tudi na območju Selle Nevee: presunljiva lepota Kaninskih podov in globokih brezen med njimi vas bo vedno znova očarala.
Pozabili pa nismo niti na družine in nesmučarje, saj smo jim namenili številne in pestre dejavnosti, v katerih se lahko sprostijo brez bojazni za svojo varnost. Visoka planota Montaž (Montasio) je raj za vse, ki se ne želijo niti pozimi odpovedati "fat bike" gorskim kolesom, ali pohodnike, ki se bodo zlili s tišino narave med hojo s krpljami po najbolj slikovitih kotičkih Julijskih Alp. Ne pozabite, da je tudi letos je smučarska sezona v deželnih središčih namenjena družinam: otroci do starosti 10 let vedno smučajo brezplačno!
Pogled z Montaževe planote. ©Carlo Spaliviero
Gondola Prevala. ©Carlo Spaliviero
Informacije na spletni strani www.promotur.org
X