';
Furlanija julijska Krajina:
Kaj vse lahko nesmučarji počnejo v gorah
Za nesmučarje v Furlaniji julijski krajini je letos krpljanje nekaj, kar morajo nujno poskusiti - bodisi od preprostih trekov do težavnih pohodov z večjimi višinskimi razlikami in tudi romantičnimi pohodi pod luno. Poleg tega so na voljo tudi ture “fat bike” po snegu, obiski prizorišč prve svetovne vojne v gorah, in veliko aktivnosti za otroke ter družine.
Zoncolan. ©Ciaspole
Zoncolan. ©Gionco Communication
Za začetnike priporočamo “I venerdì delle ciaspole”, petkove večere na krpljah. Od januarja do 16. marca bodo AIGAE vodiči v Saurisu ter Forni di Sopri ter smučarski inštruktorji na gori Zoncolan peljali udeležence na pohod edinstvene divjine tega dela Alp in Dolomitov, prizorišča UNESCO svetovne dediščine, po lažjih poteh, kar bo obiskovalcem omogočalo, da ujamejo vso privlačnost gora in so v stiku z neokrnjeno, divjo naravo.
Naslednja aktivnost ni pretirano težavna v smislu plezanja, a vseeno namenjena le izkušenim udeležencem, ki lahko prestanejo višinsko razliko med 600 in 1000 metri. Organizirani pohodi v Trbižu, Sella Nevei, Pontebbi in Malborghetto Valbruni se vsako nedeljo do 8. aprila izmenjujejo z dnevi Free ride, ki jih organizirajo vodiči v Sella Nevei. To so ene izmed najbolj zanimivih in spektakularnih poti v tej regiji.
Krpljanje v višinah v Karnijskih Alpah in Furlanskih Dolomitih zahteva cel dan. Pohodi so organizirani za vikende v Paluzzi, Paularu, Saurisu in Forni Avoltri od januarja do 18. marca z vedno drugačnimi turami.
V Ravasclettu, Saurisu in Forni di Sopri lahko z nočnim krpljanjem uživate v privlačnosti nočnega snega. To so preproste ekskurzije s strokovnimi vodiči in so namenjene prav vsem, še posebej pa so zanimive sence sončnega zahoda, ki naznanjajo še bolj zanimivo izkušnjo: čarobnost s snegom prekrite pokrajine ponoči. Ture so organizirane izmenjujoče na teh treh lokacijah do marca.
Drug način v uživanju snega je na t.i. »fat bike-u«. Trbiž, Sella Nevea in Malborghetto Valbruna nudijo 2-urne vodene fat bike ekskurzije na snežnih poteh za vse, starejše od 14 let. Hkrati pa v Sutriu ponujajo osupljivo Goran Zoncolan z fat bikeom turo, dostopno vsak dan z MTB učiteljem.
Tudi v letošnjem letu lahko ljubitelji zgodovine uživaju ob obisku Trbiškega in Karnije – Velika vojna v gorah. Vojaki velike vojne so se morali od dolin do vršacev Julijskih in Karnijskih Alp soočati s takšno frontno linijo, z ogromnimi logističnimi težavami in težkimi življenjskimi pogoji. Več o tem lahko odkrijete vsako soboto do marca na »Abschnitt Saisera« park 1. Svetovne vojne v Valbruni, ali pa 11. in 18. februarja na pohodu od Forne Avoltri ob jezeru Volaia s krplji.
Krpljanje v regiji FVG. ©Massimo Crivellari
Krpljanje v regiji FVG. ©Massimo Crivellari
Ljubitelji hrane bodo uživali v kuharskih delavnicah v Termah Arta, kjer bodo kuharski šefi prisotne učili kuhati tradicionalne Karnijske jedi, kot je cjalson. V Karniji na gori Zoncolan in Sauris je prav tako na voljo “Al galoppo sulla neve”, torej jahanje konjev po snegu, na voljo do aprila. To je aktivnost za obiskovalce, ki jim je jahanje že blizu, a bi ga radi doživeli v novem, edinstvenem kontekstu.
Piancavallo prav tako ponuja bogat urnik aktivnosti na snegu, in sicer v režiji Eupolis z nočnim krpljanjem, pohodi, zabavo v snegu za družine, fat bike vožnjami ter pohodi ob zori.
Kakor vedno pa za družine vedno ponujamo širok nabor aktivnosti. V Trbižu vsak torek in četrtek popoldne do marca v sklopu iniciative Ciasporellando all'imbrunire kvalificirani učitelji popeljejo otroke skozi odkritje krpljev, medtem ko v Karnijskem Zoncolanu smučarska šola v Ravasclettu popelje družine vzdolž čarobne pati vilinom (»Sbilf«). V Forni di Sopri se bodo otroci 14. februarja lahko sprehajali z oslom Biagiom. V Paluzzi lahko otroci in mladinci vsako soboto do Martedì Grasso al Museo 24. februarja prvič izkusijo nordijske tehnike z lekcijami za tehniko smučarskega teka, prav tako pa lahko izkusijo biatlon v Centru Karnijske Arene v Forni Avoltri. Kot alternativa snežnim aktivnostim je v Arta Termah na voljo Poni klub, jahalni klub kjer se otroci lahko naučijo o vedenju majhnih konjičkov vsako soboto in nedeljo, in se pripravijo na kratko ježo v pokritem objektu. Ker je skoraj čas karnevala v Italiji, Tomezzo 13. februarja odprira vrata Karnijškega muzeja umetnosti in tradicije z Martedì Grasso al Museo, kjer bodo prikazani karnevalski miti in legende v Karniji otrokom od 5 do 12 let. Prav tako navdahnjen po karnivali, bo v Forni di Sopri 12. februarja potekal Naraven lov na zaklade za otroke od 6 do 14 let.
Za informacije in rezervacije: PromoTurismo FVG