Vse novice
...

5 stvari na katere smučarji pozabimo na začetku sezone

Snežni telefon 5. december 2023

Ste spravili smučke iz omare in obrisali prah? Bodite pametnejši kot mi, ko smo vzeli vse potrebno, a pozabili smučarsko bundo. Malo za hec, veliko pa za res, preberite na kaj ne pozabiti.

S prvim snegom in začetkom nove sezone smo Slovenci nedvomno navdušeni, da začnemo pakirati in se odpravljati na svoj prvi spust po smučiščih. Ker je treba hitro najti najboljše smučišče, razpoložljivost, vstopnice in načrtovanje, je precej pogosto, da na svojem prvem izletu v sezoni pozabimo na večino bistvenih stvari.

Pripravili smo seznam 5 stvari, ki jih smučarji pogosto pozabijo na svojem prvem smučarskem izletu v sezoni.

1. Rokavice in buff ali šal Mnogi izmed vas bodo morda rekli 'ja, ja', ko boste to prebrali kot pogosto pozabljeno stvar. Ampak res je, skupaj z rokavicami in trakom (ali buffom) je to ena najpogosteje pozabljenih stvari, ko ljudje zapuščajo smučišče: je tudi ena najpogosteje pozabljenih stvari na smučarskem izletu. Rokavice so ključni del celotne smučarske opreme, da ostanejo topli in hkrati nudijo dodatno zaščito pred morebitnimi poškodbami. Prinesite nekaj običajnih rokavic in smučarskih rokavic, ki so vodoodporne z nekaj izolacije. In ne pozabite jih v baru po smučanju.

slika Source: Snežni telefon

2. Pravilno oblačenje oz. biti kot čebula Ostati topel je ključnega pomena, ko ste obkroženi z novim snegom, hladnim vetrom in visoko okoli 2000 metrov nadmorske višine: Dolga majica in jakna ne bosta dovolj. Vedno prinesite ali nosite set: spodnje-srednje-zunanje plasti. Spodnje plasti, kot so termo ali katera koli druga vrsta izolirane tanke spodnje obleke. Nošenje termalnih pajkic je prav tako nujno, da ostanete lepo ogreti in ohranite nadzor nad gibanjem. Vaša srednja plast (za zgornji del telesa) se lahko razlikuje od česa koli, na primer flisa ali prilagodljivih puloverjev. Ti dve plasti vam bosta pomagali zadržati čim več naravne toplote pri hitrem spustu po smučiščih. Vaša končna plast, zunanja plast, je pogosto obravnavana kot najbolj tehnična plast. Imejte primerno (smučarsko) bundo, ki je vodoodporna, odporna proti vetru in ima izolacijo. Eden izmed naših najljubših ponudnikov je VitaPro Shop, ki ponuja privlačno izbiro za moške in ženske. Poleg tega, da boste dobro izolirani, boste tudi videti čudovito.

3. Zaščita pred soncem Sončna zaščita, sonce, sončna zaščita… Smo omenili sončno zaščito? Kakor sta sneg in mraz lahko lepa in zavajajoča, so sončni žarki lahko izjemno intenzivni na visokih nadmorskih višinah. Smučarji prvič, in celo izkušeni smučarji prvega dela sezone, pogosto pozabijo zaščititi svojo kožo med smučarskim izletom. Ko se vrnete s smučišča, so lica rdeča in razdražena. Ne, to ni vedno 'samo mraz'. Ne izpostavljajte se nepotrebno UV sevanju, vzemite visoko SPF sončno kremo na svojem naslednjem smučarskem izletu.

slika Source: Velika planina

4. Zanemarjanje zemljevida prog Ne glede na to, ali ste začetnik ali izkušen off-road smučar, ne hodite na off-road proge nepremišljeno. Smo v milosti narave, vendar se letni časi spreminjajo, mati narava se spreminja, off-road proge se nenehno spreminjajo. Če že, nikoli ne hodite off-road sami in vedite, da se okolje vedno spreminja.

5. Zavedanje hidracije V tem primeru ne govorimo o alkoholnih 'tekočih pogumih'. Smučarji in tudi izkušeni smučarji na svojem prvem izletu sezone pogosto pozabijo prinesti steklenico vode ali termo steklenico. Ne zavajajte se s hladom in mislite, da ker vam ni vroče ali potite, ne potrebujete piti. Vzemite 500 ml steklenico s seboj na svoj prvi izlet ali nekaj gotovine, če ste si pripravljeni vzeti odmore v planinskih kočah ob progah. Niso vse koče opremljene s plačilnimi možnostmi s kartico.

In to je to! Dodajte teh 5 kljukic na svoj seznam preden se odpravite na svoj prvi spust po smučiščih. Ali smo kaj pozabili na druge pogosto zgrešene pomembne teme? Delite jih spodaj in vaše predloge bomo vključili v naš naslednji soroden prispevek!

Share this article